Гама Амино Бутирова Киселина

(GABA)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  GABA (Gamma-Aminobutryic Acid) е неесенциална аминокиселина, която се съдържа предимно в човешкия мозък и очи. Тя е открита за първи път през 1883 година в Берлин. Класифицира се като невротрансмитер и подобрява движението на нервните импулси.

   GABA се смята за ноотропно средство: продължителната употреба в умерени дози подобрява мисловните процеси и паметта и стимулира интелекта. Освен това тя има антихипоксично действие и помага за възстановяването на мозъка след прекаран инсулт или след отравяния с алкохол, опиати и други подобни.

 Забелязано е, че GАBА силно увеличава секрецията на растежен хормон от хипофизата. Растежният хормон подпомага метаболизма на мазнините, а също така има силен мускулоизграждащ ефект. Всичко това я направи популярна сред посетителите на салоните за бодибилдинг и професионалните тежкоатлети.

  С годините нивата на растежен хормон у човека намаляват в резултат на което топенето на мазнини става все по-трудно. Това е една от причините GABA да е толкова популярна. Тя също така подобрява съня - важен фактор за всеки човек.

  GАBА има и репутацията на секс-стимулант, за което най-голямо значение има дезинхибиращия и ефект съчетан с повишената чувствителност при допир. Освен това, за разлика от другите седативни средства, не подтиска ерекцията.

Оказва антихипоксично действие: повишава устойчивостта на организма, в това число на тъканите на сърцето, мозъка и ретината на окото към кислородна недостатъчност.

  GАBА усилва токсичните ефекти на алкохола, (съчетана с него, тя може да бъде опасна). В много големи дози (повече от 3 g/ден)  води до потискане на дишането, конвулсии и кома. Поради това не се препоръчва на епилептиците, у които даже умерени дози, могат да предизвикат голям епилептичен припадък.

Препоръчителен прием: 1-2 таблетки дневно, за предпочитане вечер преди лягане.

Опаковка: Таблетки (200 мг) 30 бр .

 Гама Аминобутирова киселина: 3D пространствен модел на структурната формула