Калций-D3,C

(Ca-D3-C)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Това е минералът с най-голямо съдържание в човешкия организъм. Калцият и фосфорът работят съвместно за здрави кости и зъби. От друга страна калцият и магнезият са отговорни за доброто състояние на сърдечно-съдовата система.

  Почти цялото количество калций и фосфор е локализирано в зъбите и костите на човека. При възрастните около 20% от костния калций ежегодно се абсорбира и замества. Образуването на новите костни клетки става успоредно с разграждането на старите. За да може минералът да бъде абсорбиран, необходимо е наличието в организма на достатъчно количество витамин D.

 Калцият понижава нивото на холестерола в организма и така поддържа сърдечното здраве. Необходим е за растежа и активността на мускулите и за профилактика на мускулните схващания (крампи).

 Увеличава скоростта на растежа, повишава и поддържа костната плътност при деца, подрастващи и страдащи от остеопороза възрастни. Този минерал е незаменим за кръвосъсирването. Калцият е свързан с доставянето на енергия и синтеза на ДНК и РНК. Участва в активирането на някои ензими- например липазата, която активира разграждането на мазнините, за да могат да бъдат използвани от организма. Поддържа нормалната пропускливост на клетъчните мембрани, подпомага нервно-мускулната дейност и съдейства за запазване здравето на кожата.

 С тези си функции едновременно при изграждането и функционирането както на костната, така и на мускулната система калцият е незаменима добавка за активно спортуващите.

  При болки в гърба, добавките от калций могат да се окажат полезни. Страдащите от менструални спазми, често получават облекчение след засилено поемане на калций. Ако поглъщате големи количества безалкохолни напитки, имайте предвид, че поради високото съдържание на фосфор в тях рискувате да намалите калция в организма си и с това да увеличите вероятността от развитие на остеопороза.  Комбинацията от калций, магнезиий, витамин D и може да допринесе за предотвратяване на остеопорозата. Витамин С подпомага по-бързото усвояване на калция, а витамин D - доставката му до костите и мускулатурата.

 Спортуващи жени и жени в менопауза: при тази група нуждите от калций са значително повишени, понеже нивата на хормона естроген са по-ниски, а последният подпомага отлагането на калций в костната тъкан.

 Препоръчителната доза калций е 2-3 таблетки дневно, като това не заменя задължителното присъствие в менюто на храни богати на този минерал.

Опаковка: Таблетки 20 бр.