Магнезий-С

(Mg – С)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Необходим е за обмяната на калций и витамин С, както и на фосфор, натрий, калий. Играе роля за ефективното функциониране на нервите и мускулите. От съществено значение е за трансформирането на кръвната захар в енергия. Известен е като антистресов минерал. Възрастните се нуждаят от 250 до 350 мг дневно.

  В човешкия организъм се съдържат около 21 мг магнезий, останалото количество се набавя с храната и/или с хранителни добавки. Магнезият е жизненоважен катализатор на ензимна активност и по-точно на активността на ензимите, участващи в производството на енергия. Той съдейства за усвояването на калия и калция в организма. Необходим е за предпазване на меките тъкани от калцификация.

  Важен е за предпазване вътрешността на артериите от стреса, вследствие на резки промени в кръвното налягане. Подобно нещо се случва по време на високо интензивно физическо усилие. Подпомага образуването на костна тъкан и играе важна роля в метаболизма на АТФ (аденозин-трифосфат), въглехидратите и минералите. Този микроелемент има ясно изразен анаболен и анти-катаболен ефаикт, затова приемът му от интензивно спортуващи и хора с рискови професии е силно препоръчителен.

  Помага в борбата срещу депресия. Стимулира сърдечно-съдовата система и намалява вероятността от сърдечни пристъпи. Поддържа зъбите в добро състояние. Спомага за предотвратяване на калциеви натрупвания и образуване на бъбречни и жлъчни камъни.

  В комбинация с калций, действа като естествено успокояващо средство (в случай, че не се приемат прекомерно високи дози калций и фосфор, или бъбречната функция е нарушена). Ако консумирате алкохол, увеличете приема на магнезий. Ако ежедневно физическото натоварване е изтощително, много вероятно е също да се нуждаете от по-голям прием на този елемент. Препоръчително е жените, взимащи противозачатъчни медикаменти или естроген да засилят приема на магнезий. Същото важи и за хората живеещи в райони с твърда вода.

  Препоръчителната доза е една таблетка дневно. Богати на този микроелемент храни са тиквеното семе, спанакът, ядките, соята и др.

Опаковка: Таблетки 20 бр.