Селен-С

(Se-С)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Селенът е един от най-ценните и жизнено необходими за човешкото тяло микроелементи. Заедно с витамин Е влизат в състава на ензима глутатион пероксидаза и действат като синергисти и антиоксиданти, предотвратяващи или най-малкото забавящи, остаряването и уплътнението (втвърдяването) на тъканите вследствие на окислителните процеси.

  Мъжете имат по-голяма нужда от селен. Почти половината от количеството му в организма е концентрирано в тестисите и частите от семенните канали в съседство със простатната жлеза. Съдейства за поддържане еластичността на тъканите, характерна за младежката възраст. 

  При недостиг на селен резултатът е преждевременно намалена издръжливост и жизнена сила. Затова и присъствието му като добавка в режима спортисти и културисти е закономерно.

 При кулинарната обработка на храната селенът се свързва в неусвоими от организма съединения и на практика го губим. Селен се губи също така и със спермата, което трябва да се знае, особено от мъжете в младежка и активна за мъжете възраст. 

 Една от важните причини да се приема селен като добавка, е че количествата от него съдържащи се в хранителните продукти са малки и несигурни. Обичайният начин той да попадне в растенията е те да са расли върху богати на селен почви (изключение - бразилският орех!). Наличието му в животинските храни пък зависи от това дали животните са хранени с такива растения. Затова и единственият гарантиран начин за осигуряване на баланса на този микроелемент в тялото са специализираните продукти. 

Препоръчителна доза - 1 таблетка дневно.

Опаковка: Таблетки 20 бр.