Цинк

(Zn-C)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Обезпечава ефективното протичане на процесите в организма и поддържа както ензимната система, така и клетките. От съществено значение е за синтеза на белтъчини. Командва съкращението на мускулите.

  Съвместно с хрома помага за образуването на инсулин. Играе важна роля за стабилността на кръвта и за поддържане на алкално-киселинния баланс в организма. Оказва благоприятен ефект върху простатата, както и върху развитието на половите органи. Оказва влияние върху мозъчната функция.

  Цинкът е необходим и при ДНК-синтеза. Прекаленото изпотяване може да доведе до загуба на цинк до 3 мг дневно. Голяма част от Цинка в хранителните продукти се губи при кулинарната им обработка, а понякога количеството в тях е незначително поради почва бедна на хранителни вещества, като нашата.

  Скъсява времето на зарастване на вътрешни и външни рани. Отстранява белите петна по ноктите. Възвръща загубения усет за вкус. Подпомага при лечението на безплодие, както и за предпазване от болести на простатата.

При недостиг на цинк настъпват ред хронични здавословни увреждания: хипертрофия на простатата (неканцерогенно увеличаване на простатната жлеза), атеросклероза, хипогонадизъм (отслабена дейност на половите жлези).

  Ако поемате повече витамин В6 ще се нуждаете от засилен прием на цинк. Това важи също за алкохолиците и диабетиците. За мъжете (особено с проблеми с простатата) е препоръчително да поддържат високо нивото на цинк в организма си. За жените с проблеми и нарушения в менструалния цикъл е благоприятно приемането на цинкова добавка преди да се прибегне до хормонално лечение. Ако увеличавате приема на цинк, това означава, че увеличавате нуждата от витамин А. (Цинкът работи оптимално с витамини А и С).

  Богати на цинк храни са нахутът, стридите, тиквените семки, телешкият черен дроб, пшеничният зародиш, сусамовото семе.

Препоръчителна доза - 1 таблетка дневно.

Опаковка: Таблетки 20 бр.